Wednesday, July 31, 2013

Cerita pasal makanan di bulan puasa.. apa lagikann

Assalamualaikum w.r.t.... sihat2laa hendaknya yer semua. I mcm biasalaa sihat waalafiat dan sihat bdan jugak.. huii makan lebar tgk badan sendiri. ngeri ler pulak (@_@) tpp.. tpp.. makan ttp berselera  acaner tu?? Takde apa pun nk ckp,, sajer nk tayang gambar makanan.. mlm takpekan. xde yg terlior kot. Wah bajet hebat sngat dh nie smpai fikir org akan terliur dgn masakan I hahahahaaa..




Ayam sambal tajuk dia tpp ayam sambal versi tak pedaslaa.. ikut tekak org dlm rumah nie. Giler bahagia tgk aiman makan bertambah2 masa buka puasa.. br 2 suap dh sibuk suruh I masak lagi camni esk.. baiklaa mummy asingkan sesiap untuk sahur/buka puasa esknya.. hahaaa kose eh nk masak benda yg sama. Wah mithali sangat mummy Aiman kannnn.... :p


Homemade beger.. tp daging beger tak homemadelaa sbb leka sangat sedar2 dh pukul 6.30 mmg x smpatlaa nk perat daging bagai. Kawankan dgn onion ring tu.. senang jer buat dia rupanya.. celup tepung, celup telur dan celup serbuk roti. Grg dgn minyak panas.. buat sebiji bawang jer pun.. kenyang tersandar terus. Cara potong bawang takyah bgtaulaa.. jgn mengada sngat eh


Sahur smlm.. Sayur kacang campur lobak putih masak sos tiram dgn ikan bawal sweet sour. Mysimple resepi eh.. hiris bawang besar, bawang putih & halia pastu tumis smpai garing masukkan cili kering blend atau cili serbuk tu (bancuhlaa dulu). Agak2 cili dh masak, masukkan segala jenis sos yg ada kt rumah uolls. Mcm I masukkan sos cili, tomato & tiram ajer.. pastu suka atilaa nk tambah nenas ker timun ker, carot ker bawang  ker.. I letak zuchini dgn tomato dan juga cili padi hiris sbb itu jer pun ada dlm fridge (^_^) perasakan gara dgn gula atau rasa dululaa.. kalau dh cukup takyahlaa garam gula tu. Eh sedap tau.. dekat tekak i dgn MG ler.. sedap ler kot tgk MG makan elok jer hahahaaaa...


Segala jenis sambal haaa.. amiklaa sangat. Makan puas2 yer.. bukan I yg buat.. nie masa buka puasa dekat nilai spring lps amik MG kat airport. Bawah tu sambal gesek kebanggan org n9, sebelah tu cencaluk. Atas budu, sambal belacan dgn sambal mangga. Ok nie resepi untuk sambal gesek yg selalu I buat kt rumah.. tumbuk kasar cili api dgn ikan bilis dan tambah sedap kalu dpt belimbing buluh muda tu tumbuk sekali. merencik2laa air belimbing tuh tp sedap maksimum ok. kalau takde pun sokkay.. perah jerlah dgn limau nipis atau limau kasturi.. pastu kulit limau kasturi tuh hiris nipis gaul sekali dgn sambal gesek tu. Korang try makan dgn nasi panas dan ikan grg garing.. sumpah x sedar tambah ntah berapa kali.. ada ulam mmg ngam sangat.



Oraits settle.. dptlaa share 2resepi simple.. Apa?? tulis leklok?? Alaaa refer jelah kat gmbr tu.. baca2 jmpalaa resepinya lgpun uolls semuakan jenis hebat memasak.. sure x kisah pn dgn mysimple resepi tu.. okehlaa tatatititutu... daaaaaaaa



No comments:

Post a Comment