Wednesday, December 1, 2010

Mee Grg SeMpoi

Kenapa panggil mee grg sempoi?? pembuatan pun sempoi bebenar. Takdelaa sambil pejam mata blh buat tp kalo takde bahan2 yg lengkap pun blh makan mee grg jugak kt rmh. Bwg merah-putih-cili padi jer.. tumbuk halus, kalo malas blend jer suma tuh. Rebus mee kering dulu(kes takde stok mee) ketepikan. Buat telur hancur (scramble egg) ketepikan. Dlm kuali sama panaskan minyak, tumis bhn tumbuk. Elok grg masukkan kicap, sos or pape yg korang suka. Masuk air sket, takyah byk sbb mee dh sedia masak. Masuk mee, kacau2 & masuk sayur. Gunalaa sayur pape yg ada. Dlm kes nie I guna kobis jerr... dh siap leh mkn.



Nielaa hasilnya mee grg sempoi, tak cukup bahan takde masalah, kita ubah suai dgn apa yg ada kt rmh. 1 pinggan I letak penuh2 untuk dikongsi 3org. Xyah nk mkn sendiri, biar I suap.Rmh tak sepah, pinggan pun tak byk nk kena basuh! (read: I x rajin nk berlama2 kt dapur!!)


X smpat mee nie nk pose lelebih, budak 2org nie dh pegang2 pinggan tuh. Nmpak sngat lapar yerkk ....



Nie selingan, masak bila ntah, I tak ingt. Sayur campur pojaan, all time fav



Ikan grg masak halia. Resepi kt bawah. Resepi asal dr Ros Japan yg terer buat kek & roti tuh. Ros buat daging mask halia tp I gantikan dgn Ikan & gunakan bahan2 apa yg ada jer. Nk resepi lengkap jenguk kt blog Ros okeh. I buat versi simple & campak :D

Bhn-bhn:
Ikan (anything
Bawang merah/putih/halia (tumbuk halus)
Sos tiram
Cili hiris


Method:
1. Grg ikan macam biasa
2. Tumiskan bahan tumbuk
3. Agak2 garing masukkan sos tiram, kacau perlahan & tambahkan air sket.
4. Masukkan ikan td, kacau hingga sebati kemudia masukkn hirisan cili.


No comments:

Post a Comment