Friday, March 14, 2014

MH370

MH370...

Kapten Zaharie
Saya mungkin tidak kenal tuan,
tetapi saya tahu, tuan sudah lakukan yang terbaik
saya mungkin tidak tahu pandu pesawat
tetapi saya tetap tahu tuan akan lakukan terbaik
saya mungkin sedih dengan hilangnya MH370
tetapi saya tahu keluarga tuan lebih sedih dari saya
kami sedih kehilangan MH370
tetapi saya tahu tuan, jiwa tuan lebih cedera dari kami semua

MH370...
Selagi mereka belum temui rangka kamu
kami di seluruh dunia berharap kamu akan kembali dengan selamat.
kalau ada orang jahat larikan kamu
Kami merayu, kembalikan MH370 ke KLIA
atau terbangkan kamu ke Beijing
seluruh dunia menanti khabar kamu.
Saya harap kamu baik-baik sahaja

Kita mungkin tidak pernah bertemu wahai MH370
tetapi hari ini semua orang mencari-cari kamu
hari ini semua orang menanti kamu
hari ni dunia risaukan kamu
hari ini semua orang sebut kamu

Muncullah MH370
ada jiwa yang menanti anaknya
ada jiwa menanti suaminya
ada jiwa menanti kakaknya abangnya adiknya
ada jiwa menanti isterinya
ada jiwa menanti ibunya
ada jiwa menanti ayahnya
ada jiwa menantikan anaknya

Jiwa kami dan jiwa mereka tidak sama
Kami sedih tetapi tidak akan ada yang lebih sedih dari mereka
Mereka dan kami mungkin bukan sebangsa, seagama
tetapi darah kami sama
merah pekat warnanya

Kasih sayang kami sama
Tuhan, dengan cinta dan rahmatMu
temuikan MH370 segera.
Kami sudah sedia
Kami sudah redha
Kami tahu Kau ada
Kau menentukan segalanya...

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu diam sahaja

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya tadahkan tanganmu berdoa

Manusia aneh-aneh jiwanya
Kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu tutup mata dan telinga.

Manusia aneh-aneh jiwanya
Walau siapa pun mereka, apa bangsa mereka
Kita tetap mengalirkan darah yang sama
baik kalian diam dan bacalah cuma.

MH370 muncullah kamu segera
kami semua akan bersedia


by: Pnut


"Seminggu sudah berlalu.. kami masih berharap akan ada perkabaran baik mengenai MH370"
#prayforMH370 #doakanMH370

Wednesday, January 29, 2014

Bento/Bekal ke sekolah

Assalamualaikum.... banyaknya rumah spider kat sini. Xde apa nak share.. cuma nk bgtau kita ada lagi hihihihi... Kali nie nak share pasal bento Aiman yg dia bawak hari2 ke sekolah. Mmg dari tahun lepas lagi dia bawak bento nie.. bento nie apa?? Bekal laa.. org msia skrg canggih panggil bento ikut org jepang (^_^). Isi dalam bento tu ikut mood mummy dia lah eh.. agak2 extra rajin pesan jer kat papa singgah belikan roti or nasi lemak kat makcik simpang sekolah hahahaa.. agak2 rajin sikit jer tungtang tungtanglaa mummy dia kat dapur awal2 pagi siapkan bento anak. Aiman mmg nk yg simple2 jer.. roti, biskut, buah, sayur, tomato. nasiblaa bgantung pada kerajinan mummy dia. Gambar lain ntah mana.. nie jer gmbr yg ada. Nnti I share lagi eh if rajin.. x janji jadi lbh baik jgn berharap..



Bun sosej letak lettuce pastu tomato sos dgn mayonis. Lagi 1 tu prata sapu nutella gulungkan potong kecik2. Aiman mkn ngap sekejap settle. 


Nie pun senang.. roti nutella dgn banana makan dekat sekolah. Sosej wrap dgn prata pastu letak lettuce dgn tomato cherry.. untuk makan dkt transit. Aiman transit smpai pukul 3.30 settle kerja sekolah dgn tution sekali.



Roti goreng dgn kismis dan juga pasta bolognese. Ikutlaa masing nk kasi apa.. yg senang2 yg berat2.. aiman mmg minta yg senang2.. kadang dia nk juga pasta, nasi grg, mee/bihun grg.. bgantunglaaa.. dpt ker tak tu bgantung pulak pada mood mummy dia.


Ok. Sekian

Wednesday, July 31, 2013

Cerita pasal makanan di bulan puasa.. apa lagikann

Assalamualaikum w.r.t.... sihat2laa hendaknya yer semua. I mcm biasalaa sihat waalafiat dan sihat bdan jugak.. huii makan lebar tgk badan sendiri. ngeri ler pulak (@_@) tpp.. tpp.. makan ttp berselera  acaner tu?? Takde apa pun nk ckp,, sajer nk tayang gambar makanan.. mlm takpekan. xde yg terlior kot. Wah bajet hebat sngat dh nie smpai fikir org akan terliur dgn masakan I hahahahaaa..




Ayam sambal tajuk dia tpp ayam sambal versi tak pedaslaa.. ikut tekak org dlm rumah nie. Giler bahagia tgk aiman makan bertambah2 masa buka puasa.. br 2 suap dh sibuk suruh I masak lagi camni esk.. baiklaa mummy asingkan sesiap untuk sahur/buka puasa esknya.. hahaaa kose eh nk masak benda yg sama. Wah mithali sangat mummy Aiman kannnn.... :p


Homemade beger.. tp daging beger tak homemadelaa sbb leka sangat sedar2 dh pukul 6.30 mmg x smpatlaa nk perat daging bagai. Kawankan dgn onion ring tu.. senang jer buat dia rupanya.. celup tepung, celup telur dan celup serbuk roti. Grg dgn minyak panas.. buat sebiji bawang jer pun.. kenyang tersandar terus. Cara potong bawang takyah bgtaulaa.. jgn mengada sngat eh


Sahur smlm.. Sayur kacang campur lobak putih masak sos tiram dgn ikan bawal sweet sour. Mysimple resepi eh.. hiris bawang besar, bawang putih & halia pastu tumis smpai garing masukkan cili kering blend atau cili serbuk tu (bancuhlaa dulu). Agak2 cili dh masak, masukkan segala jenis sos yg ada kt rumah uolls. Mcm I masukkan sos cili, tomato & tiram ajer.. pastu suka atilaa nk tambah nenas ker timun ker, carot ker bawang  ker.. I letak zuchini dgn tomato dan juga cili padi hiris sbb itu jer pun ada dlm fridge (^_^) perasakan gara dgn gula atau rasa dululaa.. kalau dh cukup takyahlaa garam gula tu. Eh sedap tau.. dekat tekak i dgn MG ler.. sedap ler kot tgk MG makan elok jer hahahaaaa...


Segala jenis sambal haaa.. amiklaa sangat. Makan puas2 yer.. bukan I yg buat.. nie masa buka puasa dekat nilai spring lps amik MG kat airport. Bawah tu sambal gesek kebanggan org n9, sebelah tu cencaluk. Atas budu, sambal belacan dgn sambal mangga. Ok nie resepi untuk sambal gesek yg selalu I buat kt rumah.. tumbuk kasar cili api dgn ikan bilis dan tambah sedap kalu dpt belimbing buluh muda tu tumbuk sekali. merencik2laa air belimbing tuh tp sedap maksimum ok. kalau takde pun sokkay.. perah jerlah dgn limau nipis atau limau kasturi.. pastu kulit limau kasturi tuh hiris nipis gaul sekali dgn sambal gesek tu. Korang try makan dgn nasi panas dan ikan grg garing.. sumpah x sedar tambah ntah berapa kali.. ada ulam mmg ngam sangat.



Oraits settle.. dptlaa share 2resepi simple.. Apa?? tulis leklok?? Alaaa refer jelah kat gmbr tu.. baca2 jmpalaa resepinya lgpun uolls semuakan jenis hebat memasak.. sure x kisah pn dgn mysimple resepi tu.. okehlaa tatatititutu... daaaaaaaa



Tuesday, July 16, 2013

Kami punya sahur

Orang ramai berlumba-lumba tunjuk gambar masa buka puasa I jer yg sibuk nk tunjuk gambar masa sahur. Dh time tu jer masak nasi.. berbuka makan juga takla x makan tp bukanlaa nasi.. Dah jom cuci mata.. eh korang makan/masak apa sahur?


Sahur hari pertama kami gulai udang dgn nenas, udang grg kunyit, ulam timun dgn tomato. Gulai tu I masak tghari tu untuk lunch & dinner.. asingkan sikit untuk sahur. Hari pertama nie semangat sikit nk sahur.. ehh bukan ker hari2 pun semangat nk sahur (^__^)


Hari kedua lagilaa senang. Grg ayam dgn sup fish ball lps tu keluarkan sambal tempoyak masak yg mak bff kasi.. haaa kann bertambah2 I makan pagi tu..


Sahur hari ketiga I grg our fav, ikan kerisi garing2, sayur campur dan sebab terliur masa buka puasa tgk kawan buat sambal gesek, gigih I tumbuk pepagi pukul 4.30 semata nk makan untuk sahur. Lawan timun & tomato jer.. kalau ada ikan masin mungkin org dh azan pun x berenti makan lagi..


Hari keempat buat sambal tempe bilis, petola tumis air dgn ayam grg...


Hari kelima sahur dekat kg.. balik jengkalaa mana lagi. Makmen masak daging kicap untuk sahur, kari ayam dgn udang grg kunyit leftover masa berbuka smlm tu, I buat benda yg senang yg tekak I nk makan. Ikan masin terubuk, telur dadar dgn kobis grg. Amik gambar laju2 takmo org perasan hahaaa...


Sahur smlm I grg bilis hiris cili api dgn bawang pastu buat telur dadar. Dh senang kerja cpt masak cpt dimakan.


I dgn MG mmg mengimarahkan sahur.. jadi kami akan makan beriya2 masa sahur. Jadinya I kenalaa masak beriya2 jugak tp kalau tgk takdelaa beriya2 mana pun kan sbb semuanya simple ajer.. yg penting mesti ada sayur. Kena ada kuah jugak tp sbb I extra rajin jadi I kuahkan ajer sayur tuh. Kose heh nk masak lauk lain berkuah2 nie.. sayur berkuah sajer cukup. Janji bila MG makan nasi tak lekat kat jari. So apa cerita sahur korang?? Walaupun kita dh puasa hampir seminggu, tetaplaa nk tulis jugak Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa pada kawan2 blogger I. Yerr I dh takde aktif berblog skrg sbbbb hmm ntah tp tetap rajin baca blog kawan2. Senang ckp suka baca tp tak suka tulis.. Apaa?? Pukul Berapa I bangun masak.. biasa I bangun pukul 4, masak nasi lauk semua bagai pukul 5 siap masak terus makan. Alhamdulillah setakat nie bangun on time.. tlajak pun 5-10minit.



Friday, March 15, 2013

MyHero, MyPrincess & MyBaby Princess



Lama tak bercerita pasal diaorgkan.. hmm apa perkembangan diaorg sekarang eh?? Wakakakka.... Aiman sekolah so far Alhamdulillah, berjalan lancar (laa kott) takde masalah buli ker apa cuma masalah kecil mcm kawan2 suka tunjuk kuat patahkan pencil dia!! Heran betul I yer.. taknak pulak diaorg patahkan pencil sendiri kann... takkan nk call sekolah pekara2 kecik camtu.. tp tidaklah ku tahan bila tiap kali kita ganti pencil panjang, tiap kali tulah pencil Aiman bertukar jadi 2. Pagi papa hantar dan mmg MG pun nk g kerjakan.. tambah pulak dapat papa yg suka kluar awal nk elakkan jam walaupun opis sekangkang kera jdnya mmg awallaa diaorg keluar pagi tuh. Paling lambat 6.45 yg mana akan buat MG tak tentu arah sbb dh lambat. Aiman masuk pukul 7.20, dia masuk pukul 8 jadi I tak tau kt mana lambat tuh? Tghari balik van sekolah amik transit ke tadika, siap homework & tution terus. Balik around 3++ sampai rumah biasa dia mandi siap2 pastu dia main smpailaa ptg. Magrib ngaji dgn MG pastu dia tido. Makan mlm pukul 7 if not dia tak akan makan kecuali kena paksa.. mungkin dh terbiasa kot kitaorg mmg makan awal. Sesekali makan lmbt mmg dia takmo makan dh.. Sungguh pun dh besar dh darjah 1, manja mengada2 no 1 jugak. Ya ampun dia punya manja blh makan hati tgk tau.. Kawan baik MG nie.. tgklaa tuh stail pun lebih kurang jer..





Kakak Arisa dh nk masuk 4thn bulan 5 nnti.. badan maintain halus tp jiwa besar yer. Dia mmg suka bab melawa2 nie.. headband jer ada baper ntah, handbag lagi.. tiap kali keluar gitulah. Skrg nie tambah pakai rantai & gelang sekali.. layankan ajer. Bila siap2 nk keluar tuh kita berbedak dia pun sama berbedak jugak.. haihh laa si anak dara nie. Dalam suka melawa tuh keras hati tetap.. apa kata dia jer. Kadang blh juga dibawak berbincang. Skrg nie selalulaa jadi mangsa cubitan adik dia.. kadang siap kena tarik rambut lagi. Badan dh ler kecik, melayang2 dibuatnya. Latest kena hempuk dgn terompah nyonya dek Zara.. Arisa x ke sekolah lagi walapun mulut dia dok berbunyi2 nk ke sekolah tp kitaorg hold dulu. Biar main puas nnti dh 5thn barulah g sekolah cam abg dia.. Kawan & gaduh laa puas2 dgn Zara dulu.. sok2 dh ke sekolah terkulat2laa masing yer. Kalau dulu kerja kemas mengemas serah pada abg, skrg dia pulak.. sape pulak nk buat. Bukan ler soh kemas seisi rumah, cukuplaa kemas rak buku & toys diaorg ajer.. sbb dia tak tau membaca lagi tp rajin selak buku jadi dia buat dialog sendiri.. kalau dgr mcm woii tinggi betul imaginasi dia. Kalau tgk dia dance, selamba jer kt mana2. Xde segan2 ok.. kita pulak yg tarik2 dia soh duduk :-)





Zara muncung kemain panjang lagi yer.. Nie sorang apa yg kakak buat semua pun ikut. Pun dh menurun kakak dia, kuat melawa jugak tp kejap2 jelah.. tp dia blh btahan pakai rantai & gelang seharian. Dia suka kot.. apa kata dia jer. I takde pengalaman anak2 mengamuk kat meja makan smpailaa si Zara nie pecah rekod yer. Wahh kalau keluar makan dgn dia mmg mencabar betul. Sepah jgn cakap, mengamuk lagi.. jenis yg kalau dh duduk tuh kena ada makanan terus. Takde masa nk tunggu2 dh & bila dh sudah makan kena terus bangun.. jgnlaa korang berangan nk duduk melepak lama2. Mmg amukanlaa jawabnya.. paling habis pun dia tawaf 1 kedai. Skrg nk bagi dia diam mmg kena umpan dgn gadget.. tp kakak & abang x merasalaa nk take turn mcm selalu. Kena redha jer dgn pilihan dia.. Mmg kena byk sabar dgn dia nie.. kecik lagi pun kan.. kalau dh besar panjang buat gitu mmg haruslaa kena mcm abg&kakak dia tuh. Sungguh pun dia kuat cubit,gigit,pukul abg & kakak dia tp manja pun blh tahan jugak.. ker semua anak2 I manja. Eh takk2.. Arisa ok jer. AIman jer manja mengada2 smpai skrg nie.. Zara mmg ada harapan ikut pe'el Aiman.. rupa pun lebih kurang masa kecik2 dulu.. iras sangat2.Sebenarnya Zara nie tgh melasak.. lasak sangat2. Bayangkan dlm stroller dia blh guling2 hempas badan.. huii ktorg laki bini pandang ajer tak terkata. Kalau kt lantai tuh jgn ckplaa.. dh expert T___________T Kalau dia tido, mak aihh aman jer berjalan masing2. Kalau tak kena sediakan stok makananlaa nk kasi dia diam.. sbb tulah jugak kenapa ktorg dh lama x masuk wayang. Sian abg dia dok ajak tgk movie tp tak kesampaian smpai sentap2 org tuh..



Itulah 3org kawan bergaduh, kawan bergurau, kawan bergusti... Doa I semoga diaorg rapat smpai besar pun walaupun skrg nie asyiklaa bergaduh ajer tp bila sorang takde tak senang duduk jugak masing2. Pening kadang tuh asyik bergasuh jer smpai hilang sabar tp tulah bila tegur diam pastu gaduh balik.. bak kata MG kena suka sangat cari pasal?? Sajer kot suka2 nk gaduh.. seronok kot tp telinga mummy kamu nie yg tak seronok tau..


Tora datang lagi hihihi...

Apa yg hihihi ntah.. gitula org rajin updated blog, tabah jelah. Ntah ada org baca ker idak lagi nie. Takpe2 untuk kenangan sendiri di hari tua :) I ok jer.. ceria sentiasa wakakakak. Mehlaa jamu mata nengok gambar2 yg dimasak dan dibeli sepanjang minggu ini.


Mempersembahkan sup bebola ikan. Hari rabu lepas punya masakan. 1 lauk nie jelah sbb itu lauk dlm fridge pun dh hujung2 jer ker mmg tinggal fish ball & sayur mayur ajer.. anak2 makan bertambah2 ler tp I buat sambal kicap untuk diri sendiri. Pedas sket baru umphh.


Hari khamis ptg top up barang dapur, jmaat dapatlaa masak udang galah lemak kuning. Sayur sawi putih campur ikan masin. Konon nk grg ikan masin asing hiris bawang cili tp sbb kuasa kerajinan ditahap maksimum kita campurkan ajer ikan masin dgn sawi. Lps makan terus naik bintik2 comel dekat badan. Esknya hari sabtu terus bintik2 1 bdan..smpai tahap nk gerak tangan tak blh sbb dia attact sendi2 comelku. Minta MG picit, lagi sakit adalah tp terpaksalaa sbb tak tahan sakit dia. Sudahnya ke klinik laa kita, makan ubat terus tido tak sedar diri. Seharianlaa kita dok rumah hr sabtu tuh.. mlm join bbq dgn jiran tetangga. Lps tuh telan ubat lagi.. Alhamdulillah bengkak2 semua surut.


Hari Ahad konon dh sihat keluar merendek dgn myKakak g the curve. Bukan dapat nk beli apa pun kalau dh keluar dgn budak2 nie yg asyiklaa buat perangai manja bila myKakak ada sekali. Jalan2 cuci mata dekat flea market situ.. byk barang2 best2 tp hujanlaa pulak. Sudahnya melepak minum kopi lepaskan penat b4 balik. Dahlaa masa kitaorg sampai tuh elok nk amik token parking kat ecurve, blh token habis!!! Mak aihh adalah dekat 20minit tunggu. Kereta blkg dh hon, kitaorg buat derk ajelah kann.. pastu ada sorang chinese lady dtg depan tanya dekat guard.. pakatlaa yg lain pun kedepan sama berjemaah bising2 kat guard tuh. Ek eleh.. tunggu jelah kejap. DIa dh panggil org topup token pun.. sabar sket ajer. Kalau nk undur jelah cari parking lain. The best part is that lady tak reti nk undurkan kereta dia smpai terpaksa org parking tlg sbbbbb strering belah kiri kuikukuiii... tak lama pastu token pun datang, sedang elok parking dpn mata kosong. See sabar itu ada hikmahnya kann... tp hampir juga I dgn myKakak hilang sabar bilamana MG nk cari parking lain sbb parking depan mata tuh kena buat stail mr. bean sket...


Bfast pagi isnin, roti telur 2keping & milo panas.. kawan tanya cukup ker? I jawab buat2 cukup sbb kalau tak mau 5-6keping I makan T_____T


Tengahari tuh cuma masak simple jer ikan kerisi grg & sayur 3warna (buncis, lobak putih, lobak merah ker oren??) Itu bekal tengahari untuk Aiman transit after school. Ptg masak ikan merah asam pedas.. gambar takde sbb tak menyempat nk makan tp ada balance so sambung makan untuk esk mlmnya pulak..


Menu hari selasa. Balance asam pedas smlm, ayam grg berempah & kobis masak lemak + lobak merah & putih. Jgn ler pelik asyik masak lobak ajer.. stok kemain byk, guna jelah berulang, kasi meriah sket. Menu gini tak baper kena kat MG sbb dia x suka makan campur2.. kalau laut, laut ajer. Kalau darat, darat jer... so mlm tuh dia pakat makan asam pedas dgn sayur. ayam tuh dia buat ratah2 hujung2 tu jer..


Selingan nie.. MG keluar g tesco after dinner beli diaper Zara. Kan ker kitaorg tertinggal diaper murah yg amat kat parking lot klcc tuh.. kenalaa beli lain untuk top up balik yg tertinggal tuh. Takde rezeki.. takpelaa. Ok jap eh.. kalau Isetan sales, silalah pegi tgk susu/diapers diaorg. Mmg murah2 diaorg jual, berbaloi2 tau. I dari dulu mmg akan terjah ke sana kalau Isetan sales tau. I pernah beli susu Aiman & Arisa berkotak2 smpai "terpaksa" beli beg tarik nk simpan dlm tuh.. hahhaa murah tak murahkan. Hari yg ktorg pegi tuh diaper mamypoko 44keping diaorg jual rm26.90 tau so kalau beli 2 dapat 88keping pada harga rm53.80.. haaa kan ker murah tuh. Hr tuh I tgk kat Aeon 66 keping rm55. Nanges dlm hati jelah mengenangkan diaper yg tertinggal tuh tp I redho.. I call klcc bhgn lost&found, diaorg ckp takde org pulangkan pun. Rezeki org yg jumpa tulah nmpknya. Anak I pakai mamypoko sbb bila dia pakai brand lain akanlaa naik rashes sampai merah2 bengkak melepuh tau.. melecet jgn cakaplaa. Jadi biarlaa berhabis sket asalkan anak2 tak sakit. Dari Aiman, Arisa sampailaa Zara nie.. Dah alang tuh kita tambah pesanan beli coklat kegemaran.. ini kegemaranku, kegemaran kamu apa pula hihihhii.. tp yg byk makan arisa & zara jugak :p


Hari rabu ada pasar malam, teringat nk buat rendang pucuk paku. Minta MG belikan barang, alhamdulillah dpat makan rendang pucuk paku yg dah lama x makan. MG kata pedas tp tak pedas mana pun.. biasa2 ajer. Makan masa panas mmglaa terasa pedas sket. Lawan dgn ikan tenggiri kicap.. anak2 makan bertambah, I pulak makan pucuk paku tuh beriya2 sbb dh lama tak buat. Ok nie resepi mudah.. dlm periuk leburkan santan, cili padi&kunyit hidup(tumbuk), ikan bilis. masak santan sampai pecah minyak & masukkan pucuk paku. masak sampai pucuk paku layu & kuah jadi kering & akan nmpak minyak2 sket.. blhlaa padam api. Garam jgn lupa yer.. letak sket dulu sbb takut nnti bila kuah kering jadi masin pulak bila letak byk2.


Kejadian baru mlm td.. makan sushilaa kita yer. Alhamdulillah.. sedap. Selalu agak membosankan menu kat sushi king nie tp kali nie tgk menu baru walah interesting tau. Nie myHero Aimanlaa sibuk nk makan sushi.. anak tekak nk makan mee sbb my friend post dia masak mee grg & mee tuh pulak diperbuat dari seaweed tau, takde rasa kapur2 nie, diaorg ckp(kwn2 yg dh rasa) mee tuh sedap bila makan macam tuh ajer. More like mee sanggul, kenalaa rebus dulu. I dh order 20bungkus, insyaAllah dapat minggu depan. Nk bagi sedara mara rasa, InsyaAllah. Plan nk makan kteow ladna kt suraya rawang tp Aiman dh sentap2 kat blkg. Smpai Aeon dia pulak mentido.. kejut2 bangun nangis. Wahh hangin 1 badan tp sabar lagi.. masuk kedai dia ckp nk makan ebi sushi pastu terus lelap smpailaa kitaorg habis makan. I tapaukan ajer dia punya sushi. Pulak tuh tak sedar bila kejut, gigihlaa MG depang kat blkg.. haihh laa anak. Pasni hari sekolah jgnlaa berangan nk jalan jauh yer.. awak tuh bukan jenis tido siang jadi around 8 tuh mmg dh nmpak tilam ajer.. yg untung maknya, paknya dan adik2nya wakakakak... takpe Aiman, esk tapau sushi bawak g school okay. Dah ler esk I nk g dating dgn sya & zureen kat Aeon tuh.. ekekekek. Blhlaa Aeon berkira2 lantik kitaorg jadi duta hahahaaa....


Ok cukup dari hari sabtu sampai khamis punya laporan. Nnti update pasal anak2 pulak eh.. lamakan tak tepek gambar diaorg dalam nie. Nexxt entry InsyaAllah bila rajin wakakaak.. jgnlaa begitu, jgnlaa boring baca blog I nie.. sian I penat cerita tapi takde org baca hahaaaa... I dh upload gambar anak2 sesiap.. esk kalau sempat I update blog. Almaklumlaa pagi I kan bzz jadi ibu mithali hikhikhik.. ptg nk g dating dgn kawan pulak. If tak smpat I update tgh mlmlaa... Skrg mari kita perah otak apa nk masak esk.. any idea? Dlm fridge ada ayam & ikan kerisi. Apa patut dibuat???



Thursday, February 28, 2013

8thn sudah...

26 Feb yg lepas anniversary kitaorg.. Alhamdulillah 8thn dh kawen, punya 3anak. Pahit manis suka duka biasalaa asam garam kehidupan.. I harap yg terbaik untuk kami berdua.. Alhamdulillah rezeki yg engkau berikan Ya Allah. Hadiah ker, kek ker apa ker semua takde.. I sendiri lupa nk order kek, ajak keluar MG ckp nk buat report so postpone ke weekend. Siap lg I jatuh tergolek masa nk ke dapur.. MG bukan nk nolong tp dia tgh ready nk gelak.. I tunggu jugak dia dtg tlg angkat I sbb kaki I mmg sakit tak blh bangun tp dia dok jer pandang. Haiih mmglaa kan.. I panggil baru dia datang. Geram betul tau.. pastu dia tanya, U buat apa? I jawab takde sesape suka2 nk jatuh ok. Dia ingat I sesaja nk jatuh & camne blh jatuh.. apsal dia nie.. camtu ler... Pastu dibantainya gelak berdekah2 sbb dia kata tak puas gelak... sabar jelah T___________________T


See... anniversary terindahhkan... Tunggulaa weekend nie camne.. nk spend time berdua tuh kemungkinan besar taklaa kan. tetap dgn anak2 jugak cuma mungkin aktiviti biasa jer kot. Makan & marilah kita membeli apa yg kita nak.. I plan nk beli baju raya untuk budak2 nie (wahhh puasa dh ganti kerrrrrrrrrrrrr) barang sendiri dh terlebih beli jadi mungkin cari barang MG jer kot.. tgklaa camne :)


Happy Anniversary yangg.. Love U.


xoxo

Sunday, February 17, 2013

Peria grg pedas kegemaran saya





Sajer nk tunjuk apa yg I makan baru td.. itupun dh separuh pinggan makan baru teringat nk snap gambar. Sedap woo walaupun gambar nampak serabut.. I kalau makan simple camni mmg bertambah2laa... td pulak makan dgn nasi panas pastu letak kicap manis kipas udang plakk.. hmmmm terangkat weii. hmm ada ker yg tak makan peria?? ada kot..  MyFav tuh.. grg pulak pedas2 camni.. wawawawa.. cakap lu!! terima kasihlaa pada arwah mak yg ajar I makan peria nie.. arwah mak ckp, pahit nie ubat :)


Meh nk share camne I buat masak nie.. senang jer
- bawang merah, bawang putih, cili api (ikut thp kepedasan msg2)
- tumbuk kasar2(lagi umphh kalau tumbuk) atau kalau malas blend ajer
- peria hiris halus & rendam dgn air garam (kt org nk kurangkan rasa pahit)
- grg bahan tumbuk sampai garing then masukkan peria, garam.
- kacau sebati, siap sedia untuk dimakan dgn nasi panas berasap2 hihihi....


byeeee....


Friday, February 15, 2013

Jom cuci mata.. vroommm

Cuci mata tgk gambar2 makanan yg sebelum nie I post ekat IG.. bila semua dh post kat IG, jadi terus kemalasan nk update blog. IG senang, post gambar tulis sket jer.. kalau blog kemain panjang lebar menaip.. ntah ada org baca ker tak T____________T Dah carca marba dh gambar, tak ingat yg mana dulu, yg mana kemudian.. layannn

Asalnya nk makan luar tp tetiba kemalasa dan keletihan padahal semua dh siap tunggu MG turun jer.. dia turun terus I ckp I nk masak yg simple jer sbb malas nk keluar. Ikan bilis grg, Bayam tumis air, sambal tempoyak & ulam timun, tomato, kobis mentah..


Sri Melaka, Amcorp Mall. Mee kari untuk I, Asam Laksa Nyonya untuk myKakak, Asam Laksa *kuah cam santan sket) untuk MG. Anak2 makan nasi dgn sup campur pastu order sekali sago melaka dgn apa ntah lg 1 tuh tak ingt tp sedapp giler woii


Disuatu pagi hari sabtu, tetiba angin rajin dtg menghembus.. berkobar2 nk buat nasi lemak. gigih beli bahan mlm sebelum tuh kat pasar tani. Nasi lemak sambal sotong, telur rebus, bilis, timun, kangkung rebus & sate balance mlm beli kat pasar tani.. berlebih2 sampai ke tghari, senang takyah masak. Ptg keluar berjimba ke the curve hihihi...


Kari ayam setelah sekian lama tak buat.. ada kat setahun hahaha.. sayur campur, ikan masin sepat & sambal cili merah, ulam timun.


Dinner bila ntah nie.. kalau dh malam I mmg x berapa rajin nk masak berat2.. simple jer. Sambal tempe dgn halia, sayur campur udang dgn telur dadar.



Nasi Ayam suka hati den. Serius I mmg tak pernah kot buat nasi ayam sendiri kot.. sbb biasa kalau buat mesti MG guide sbb dia biasa buat masa beljar dulu. Bila buat sendiri jadilah resepi suka hati.. Ayam tuh I bakarkan ajer, sup bantai letak fish ball & sa,bal cili jer ada & ulam2an. MG kata dia confuse hahahaaa.... jadi bolehlaa kasi nama Nasi Ayam Confuse!!


Menu masa balik jengka.. kari ikan tongkol, sayur campur, gulai labu, ikan tongkol grg, ulam raja & sambal belacan terbaik!!


Daging masak lada hitam, Ayam grg crispy & kobis grg.. simple tp I makan berpinggan, camne nk kurus (",)


Siakap Stim limau, sup sayur, sambal belacan ulam timun. Post gambar nie kat IG, share kt fb.. kawan2 I ingat I masak sendiri hihii.. biasa jugak buat ikan stim tp taklaa sampai sekor, biasa I masak separuh jer..


Menjana ekonomi kawan2 namanya, order cheese cake smpai 2biji. Oreo cheese cake dgn choc cheese cake. Zedappp tak hengat.. sebaik seisi rumah mmg pemakan cake... kejap jer licin


Suatu pagi anak2 masih ketiduran, cpt2 buat megi untuk sendiri punya breakfast. megi asam laksa.. cuba buat pekat2 tp ntahlaa tetap tak kena kat tekakku.. masam sesaje I rasa. Kari lagi in laaa..


Order untuk JT's Family Day.. choc moist cake & marble cheese cake.. order dekat jiran selorong nie haa.. biasalaa menjana pendapatan ekonomi kawan2 katanya hihihihi.. sedappp, jap lg nk order lagi sebiji nie :p


Sekian paparan hari nie.. selamat mejamu mata. Kalau terliur jgn salahkan I okeh sbb I tak blh nk tolong camne... byeee