Friday, May 20, 2011

rezeki minggu ini

I kumpulkan sekali lauk pauk yg I masak minggu nie ker termasuk minggu lepas jugak nie?? X ingat dh kuikuikuiii... nie jelah yg berjaya berposing dgn cun (persoalannya cun ker??) yg lain2 dh selamat masuk dlm perut seperti, telur masak kurma, kari telur, bihun grg, agar2 lumut/gula merah dan ntah pape lagik yg dh jadi baja pung... oklah mari cuci mata. Resepi tarak, orang hebat mana masak pakai resepi mcm Chef at Home tu, hahaaaaa.. matilaa statement tak hengat perasan!!! Biasanya I akan share resepi bila I try resepi2 luar biasa atau yg jarang2 I masaklaa.. yg simple2 nie ramai pun yg taukan..




Sambal bilis + petai.. tetiba I teringin nk makan petai. Selama I kawen nie tak pernah I buat sambal petai kt rmh. Kalo kt rmh in law or kg I adalah.. itupun tanya MG dulu dia ok tak. Bila dapat green light I pun buatlaa.. pastu sedekah kt jiran2 jugak sbb kalo dibiarkan kt rmh nie mmg tak habis nnti.




Sotong grg kunyit + daun bawang.. nie kira masak nk cepat sbb pastu nk keluar bershopping pulak.. ehh hihihihi




Sayur campur biasa2 ajer.. kali nie tak letak sos tiram cam biasa. I letak bilis goreng garing2




Kari Ayam + Kentang.. mcm biasa rumah nie kalo buat kari mesti pekat. Kalo tak nnti MG ngomel2 manja kt telinga I nie..




Kacang buncing grg, yg nie campak jer semua bahan confirm jadi punya :D




Bayam tumis air.. minta maaflaa baper kali ulang tayang dh. Nie mmg fav I nie.. kadang I masukkan udang dlm nie tp sbb smlm dh masak udang so hr nie I gantikan dgn bilis dan bawang sahaja..




Sambal bilis cili padi + kentang.. dr kecik nielaa yg diajar dek arwah mak I. Bila dapat gaul dgn nasi, Ya Allah nikmatnyalaaa... leleh mata dgn air hidung pun rdha jer tp lepas tuh kalo asyik berulang ke toilet jer sila salahkan diri sendiri bila makan tak reti2 nk agak2. I kasilaa resepi eh.. simple jer nie. Bilis grg garing(ketepikan), Kentang grg sampai empuk(ketepikan). Tumiskan bahan mesin(bawang besar,cili padi, cili besar(nk elakkan kepedasan yg tak tertanggung kalo guna semua cili padi), bwang putih skett) grg smpai garing, masukkan asam keping & garam. Masukkan bilis dgn kentang yg dh digrg td pastu taburkan bawang hiring. Kacau sebati siapp untuk dingapp!!




Ayam grg, lauk untuk bebudak yg tak makan pedas. Actually untuk MG jugak hikhihkkk



Sekian Terima Kasih.. berjumpa kita lagi di lain siaran.. Eh update blog pun malas hihihi....

p/s: hr nie besday dak arisa tuh.. nnti mlm kita story mory pasal dak kenit tuh eh



No comments:

Post a Comment