Saturday, November 20, 2010

Sotong Oriental


1st time try resepi nie mmg sedap mengancam. I amik kt foods blogger terkenal tuu. Selalu jugak singgah kt situ cari2 resepi yg best2 cuma jarang I kongsikan kt sini (makan sendiri diam2 hahaaa) glamer cik mat nie. I kenal blog dia dr masa I duduk jepun dulu.. tp mcm biasa I nie silent reader jer.. Minta halal cik mat yer.. cnp jer.

Sumber: CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram sotong
1 tangkai daun kari (x letak)
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji green capsicum, dipotong (I ganti dgn cili besar - hijau)
1/2 biji red capsicum, dipotong ( I ganti dgn cili besar - merah)
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa

BAHAN SOS :-)
2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE"- I guna jenama norr)
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.

2.Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.

3.Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

No comments:

Post a Comment