Monday, October 31, 2011

Daging Lada Hitam - My Simple Version

Selamat kembali ke dapur CikPuanTini setelah agak lama tidak bersiaran(wahh ko bajet chef selebriti kerr???) Huii lama betul I tak post pasal masak memasak nie sedangkan blog nie wujud pun sbb I nk share apa yg I masak dan resepi2 yg I dh cuba buat.. Bukanlaa bermaksud I tak masak langsung yer, tp kengkangan(bukan kangkangan!!) masa dalam erti kata lain masa sangat2 terhad. Takde masa dh cik senah oii nk posing2 amik gambar nie. Lepas masak terus amik pinggan, ceduk nasi, lauk sayur terus ngap jer. Makan pun kadang2 tersedak sbb makan laju2 dek takutkan Baby Zara terjaga nnti.. dhlaa sambil mkn sambil menyuap Aiman dgn Arisakan... Eh tp hari nie macam ko byk masa pulakkan nk amik gambar bagai.. owh tuh sbb masak awal dan Baby Zara tgh tidur dgn nyenyakknyaa. Nasiblaa kadang awal pagi dia dh bangun so mmg tak dpt buat pape melainkan melayan dia jer.. Oklah meh tengok resepi yg kalo ko pejam mata pun blh buat(ok tipu). Simple tp sedap!!! makan dgn nasi pnas mmg tak sedar makan bertambah-tambah

Daging Lada Hitam
Bahan-bahan::-
::- Daging (hiris nipis)
::- Leek (pun boleh gantikan dgn bawang atau daun bawang)
::- Capsicum (betul ker ejaan tu :p btw I guna yg kecik comel2 tuh)
::- Perencah Berlada Hitam Maggi ( Black Pepper Mix)

Cara-cara Masak::-
::- Goreng daging dgn sedikit minyak (bergantung pada kuantiti daging tp jgn sampai daging tenggelam)
::- Agak2 dh masak masukkan leek(if guna bawang or daun bawang blh masukkan kemudian)
::- Kemudian masukkan Black Pepper Mix yg dh dibancuh dgn air ( I guna separuh jer sbb daging pun tak byk mana.. tp kalo nk pekat melekat blh gunakan sepeket terus)
::- Agak2 kuah dh pekat baru masukkan capsicum tu. Dalam kes I lepas masuk capsicum tuh I terus tutup api sbb nk kekalkan kerangupan capsicum tu. I tak tambah garam sbb rasa dh sedang2 elok pada I.. tp kalo still rasa tawar blhlaa tambah garam.

note::- next time ada masa I masukkan gambar Maggi Black Pepper Mix tu.. tk teringat langsung. Blh juga guna untuk buat sos black pepper.. mmg sedap!!


Leek yg I gunakan.. Cameron Leek katanya



2 comments:

  1. sedapnya.... dah lama tak makan nasik. ukhuk. kurus tak jugak.

    ReplyDelete
  2. sue: ratah camtu pun sedap sue.. ktini pun ratah camtu jugak, konon mlm tak mkn nasi ler (kononnnnnn)

    ReplyDelete