Tuesday, October 9, 2012

Main masak-masak kat rumah sama banyak dgn makan kat luar.. so kira fairlaa kan.

Wah tajuk taknak kalah nk up diri sendirikan.. tau pulak takut orang kata awak pemalas masak asyik nk makan luar ajerkan. Eh apa kisah, asalkan perut kenyang tak kiralaa kita masak ker makan luar ker kan..kan.. kan.. (ayat cover diri sendiri) Weekdays biasa mmg I masaklaa tp tidaklah di blog setiap hari, karang muak pulak korang tgk balik menu yg sama jer rumah nie. Ikan grg, ayam grg, sup sayur, apa2 yg dimasak halia, sayur grg biasa2, ikan masin, masak kicap. Haaa tgkk baca pun dh boringkan. I mmg jarang masak santan2 kat rumah nie, sesekali oklaa nk lepaskan rasa. Asam pedas, gulai tempoyak yg pedas2 tuh mmg pangkah habislaa dalam rumah nie, kalau buat pun I sorang jer makan beriya-iya, MG takat cuit2 jer, budak2 lagilaa.. pandang pun tak mau. Jadi buat apalah susah payah masak yg gojes2 kalo tak bermakankan. Baiklaa buat mee,bihun, kteow grg atau spaghetti ker lagi laku tau kat rumah nie.. 



Dek semalam masak gulai ayam cili api tak pedas (sambil makan sambil nanges sbb tak pedas) rajinlaa share kat blog.. rindu nk makan gulai ayam, lama tak buat. Kalau balik rumah mykakak barulah puas makan sbb pedas ya amat sampai meleleh air hidung baru puas hati.. wowowoo





Org n9 panggil nie gulai ayam yer puan2. Samalah dgn org utara panggil kari tuh gulai jugakkan. Meh share resepi sempoi versi I sket. Masukkan ayam, serai (ketuk2 sket) dan bahan tumbuk (cili api, kunyit. optional: bawang untuk kurangkan pedas, I terpaksa letak huhuhu) & asam keping ke dalam periuk. Bila tgk ayam dh agak2 kecut/kering air baru masukkan santan pastu letaklaa garam ikut suka. Lagi sedap letak kentang tp smlm I letak cendawan.. pun sedap juga. Soklan: kenapa nk kecutkan ayam? Jawapan: supaya air ayam tuh kering so takdelaa rasa hanyir ayam tuh bila makan. kalau tgk takde air masukkan air sket..





Nie sayur petola (semua orang taula tini oii). Disertakan resepi versi sempoi sbb I baik hati (muntah terus). Tumbuk bawang kecik, bawang putih dan ikan bilis tp smlm I hiris2 jer (dasar pemalas) & hiris cili merah. Tumis kasi garing, masukkan sos tiram sket pastu air ikut suka hati memasinglaa. Kalau macam kes I nie mmg kena letak air banyak sket sbb untuk kids makan. Kuah dh didih campak jelah sayur petola tuh. Tunggu sat pastu tutup api. I jenis masak sayur kejap jer sbb tak suka makan sayur lembik.. kalau rangup2 krupp krapp krupp krapp wuii sedappp!! Lg sedap kalau ada so'un.. tp smlm tak letak sbb takde stok.




Telur dadar jer pun. Jgn bikin malu nk minta resepi.. tp I pernah letak air panas sket( untuk kasi telur lembut) letak sos tiram pun sedap & mayo telur jadi gebus dan mampat. Kenyang tak pasal2 makan telur dadar ajer tp yg nie I buat versi org kampung, telur dan garam, sekian.




Cerita makan hari jumaat nie. Mykakak datang rumah, tido sini. I pun mmg tak masak sbb plan nk g pasar tani tp dia ajak g makan mamak or chinese food. Sebaiklaa kat sini aa Mohd Chan Abdullah tuh, kalau tak mana I nk cari pun tak taulaa.. Tgk tukang masak dh org lain, so rasa ada lari sketlaa. Ikan siakap stim, sedap tp masin oii. Butter prawn, besar gabak udang dia tak habis makan kitaorg siap tapau lagi. Kangkung belacan.. aduii frust betul sbb tak sedap dan masin!! (again?? kawan baik dgn garam lak tetiba tukang masak nie) Ayam pandan.. memula sampai mak terkejut tgk ayam dia kecik dan itam.. tp bila rasa mabeles uolls..




Nie Isnin last week kot, MG amik half day sbb kitaorg ada urusan kat rawang. Singgah makan kt SR.. woii lama giler tak makan kt sini.. adalaa dalam 7-8bulan kot @___@ Menu yg diorder vietnam beef noodle untuk MG, Grill chicken mushroom untuk I (menu tak rela nie sbb MG yg soh amik food yg anak2 boleh makan.. I nk tomyam kung benarnya, sbb bini solehah kita ikut ckp laki) Lagi Aiman order crispy salad & Arisa order ABC fries. Lagi new york cheese cake, aiman punya jugak, choc cheese beries untuk I tp arisa yg pow beriya2.. mocha esspreso ice blended, watermelom juice, 2 white coffee. Tak sampai separuh pun makanan tuh memasing dah tersandar kekenyangan.. juling2 mata memasing nk habiskan semua, nah amik tadi tamak sangat memasingkan.... insap terus takmo order byk2 lagi..




Sekian cite masak-masak untuk sehari yg konon-konon macam hebat sangat2 tuh. Takdelah nak share resipi gulai ayam tuh jer. Gulai kuning kebanggan org n9 tu.. kalau boleh semua benda pun nk dibuat gulai kuning. ayam, ikan, daging, udang, siput dan rakan2nya, telur itik, ikan masin.. semua pun boleh. Sampai tahap masa sekolah dulu I minta kt mak I tlglaa grgkan ikan untuk I.. sampai merayu2 ok sbb tekak sudah kembang dgn gulai kuning. Sesekali mak buat asam pedas oh rasa sangat heaven ok!!! Tpp mak I masak untuk family sampai I tingkatan 4 jer.. pastu dia tak sihat dh. I amik alih tlg masak.. balik sekolah baru masak dan semua org dalam rumah dapat makan... ok it next time punya cerita yer. ok baii


3 comments:

  1. teloq dadar tue dulu b4 dok nihon x biasa yg manaih pun dah biasa hahaha....rajin uols...
    ai semlm darl yg ryori sebab fever....now tataw nak masak apa uwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. I sampai skrg takleh aar telur manis tuh, ayoo tak lalu kt tekak, pesal ntah hahaaa... tak rajinlaa ayu, masak biasa2 ajer.. semua yg simple2 jer tp segan nk letak dlm blog hahhaaa

      Delete
  2. tekak ai dah blh terima foods nihon ni haha...my son suka taw tamago jenis tue...mkan ngan nasik panaih2 perhhh sedap gak :p

    ReplyDelete