Tuesday, February 23, 2010

Daging Masak Berempah

Nie special request from my bff Huda kt melaka!! Kalo dia tak mintak resepi nie mmg i tak tau dia baca my blog :D Resepi nie agak2 jer yer.. takde sukatan. Tak reti nk sukat2 bagai kecuali buat kek atau kuih muih :D

Bahan2
1. Daging ( rebuslaa dulu kasi lembut/ kalo malas ignore jerr)
2. Rempah Kari (bancuh dgn air sket)
3. Bawang merah + bawang putih + halia + tomato (kisar halus) agak2laa kuantiti eh - kalo suka pedas leh tambah cili api sket
4. Rempah ratus ( kulit kayu manis + bunga lawang + 1 lg apa ntah aku tak ingtlaa nama dia :p)
5. Halba campuran (agak2 ler)
6. Kicap manis


Cara masak
1. Satukan daging, rempah kari, halba campuran dan bahan kisar. Perap setengah jam atau lebih.. lagi lama lagi best.
2. Tumiskan rempah ratus, pastu masukan bahan perapan tadi.. kacaulaa selalu jgn kasi hangus.
3. Masukan kicap manis dan letak garam sket (ikut citarasalaa) kalo suke gelap letakla kicap byk2 kalo nk hitam manja2 tuh letak sket2 jelah kasi rasa jerk. Masak dgn api sederhanalaa.. kalo kuat sangat nnti hangus plak.
4. Kalo suka buleh tambah piman (dlm bhs melayu apa eh cili yg besar2 tuh.. yg color traficlight tuh) carot ker.. bawang hiris ker.. suka hatilaa

3 comments:

  1. sya.. smlm tini tanya fnd pun dia takleh jawab.. pastu dia ckp cabai besar hahahahaa

    ReplyDelete
  2. salam tini..
    kak.hana nih.. tima kasih yer sudi singgah blog akak sinun... dan tima kasih sudi jugak akhirnya drop da msg! :) ur hubby study mana erk dulu? ask my hubby dier peluper ler benoo... hihii...

    ReplyDelete