Hari nie terlebih rajin so I masak awal untuk lunch dan dinner.. masak 2lauk terus, ptg karang blh buat benda lain (seperti melipat kain baju yg menggunung tinggi tu) Buat lauk simple jer.. fucuk soun tumis air dgn ayam masak sambal.. jadilaa tuh, MG pun tak cerewet bab makan nie, as long ada kuah dia on jer.. kalau masak kering2 tuh yg terkuis-kuis nasi dlm pinggan tuh I tgk. Lately jarang dh masukkan resepi.. bukan apa kadang2 tuh I masak yg simple jer pendek kata semua org blh buat. Hari nie kan terlebih rajin, macam I ckpkan tadi so I tempekkan resepi Ayam Sambal my version. Sape suka bolehlaa cuba.. agak2 x suka tgk2 cuci mata sudah..
Sumber: TiNi
Bahan-bahan:
Ayam - dipotong kecil-kecil
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Cili Kering/Cili Serbuk
Sos Cili
Cara Memasak:
1. Ayam dilumur kunyit dan garam, goreng hingga masak. Jgn terlalu garing nnti isi ayam jadi keras
2. Blend bahan2 yg bertanda * dan tumis hingga garing kemudian masukkan cili kering yg dh siap diblend (in my kes I guna cili serbuk jer.. bancuh dgn sedikit air) masak hingga naik minyak
3. Masukkan kiub ikan bilis, garam dan sedikit sos cili kemudian masukkan ayam kacau sebati dan blhlaa dihidangkan panas2..
Ini pulak sayur fucuk tumis air.. I beli yg dh siap dh pek tuh, senang semua dh ada lengkap dlm tuh.. just rendamkan bahan2 dlm tuh. Cuma I tambahkan tofu lembut dlm nie.. I suka makan walaupun seisi rmh tak baper nk layan sngt.. Cukuplaa pelengkap lauk untuk hari nie.. yg penting kita masak dgn penuh kasih sayang..
lauk fucuk tu mmg keneee sgt ngan sambal ape pon asalkan sambal..maya sgt sukee jugeee..sgt simple sambal akak tuh..nnt bleh maya try..yummehh
ReplyDeletemaya: sambal akak kena letak sos sket untuk mengurangkan pedas.. takpun kalo taknk letak sos kena letak bawang byk.. org rmh nie tak mkn pedas except me
ReplyDelete