Saturday, November 20, 2010

Menu Jumaat - Lunch

I nk share apa yg I masak smlm untuk lunch. Nothing special & memandangkan daging korban byk & tak elok dibiarkan lama2 jd balik smlm I terus masak. Konon nk gadingkan lauk pauk nie dgn nasi minyak tp kesuntukkan masa so I masak nasi putih jer. Sedap makan dgn nasi putih panas2. Here I share the recipe.. mudah jer.




Source: tiNi@fendytini.blogspot.com

Daging Hitam Berempah


Bahan-bahan:
500gm daging
1 bj bawang besar
5-6 ulas bawang putih
Seinci halia
Cili Padi (ikut suka baper biji, sape suka pedas letak lebih)
1 bj tomato
2 sudu besar rempah kari (bancuh dgn sedikit air)
Bahan penumis-kayu manis/bunga lawang/cengkih
Kicap Manis dan Kicap Masin

Method:
1. Kisar halus bwang besar,bawang putih,halia,cili padi dan tomato
2. Tumis bahan penumis kemudian masukkan bahan kisar. Masak hingga garing
3. Masukkan rempah kari, masak hingga naik minyak
4. Kemudian masukkan daging, kacau selalu untuk elakkan hangus
5. Masukkan kicap manis dan sedikit kicap masin.
6. Tambah garam ikut selera masing




Source: tiNi@fendytini.blogspot.com

Acar Mentah
Bahan-bahan:
Timun
Corat
Cili merah ( i guna capsicum merah)
Bawang

Method:
1. Hiris halus bahan2 diatas
2. Perasakan dgn sedikit cuka, garam dan gula


Yang nie kalo nk resepi jugak melampaulaa... beli jer ayam grg crispy tuh. Panaskan minyak grg.. siap!! Nie lauk untuk Aiman & Arisa tp Aiman tak layan pulak sbb dia leka makan daging masak hitam berempah tuh. Fav dia tuh actually :D


No comments:

Post a Comment