Sumber: TiNi
Bahan-bahan:
Ayam - dipotong kecil-kecil
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Cili Kering/Cili Serbuk
Sos Cili
Cara Memasak:
1. Ayam dilumur kunyit dan garam, goreng hingga masak. Jgn terlalu garing nnti isi ayam jadi keras
2. Blend bahan2 yg bertanda * dan tumis hingga garing kemudian masukkan cili kering yg dh siap diblend (in my kes I guna cili serbuk jer.. bancuh dgn sedikit air) masak hingga naik minyak
3. Masukkan kiub ikan bilis, garam dan sedikit sos cili kemudian masukkan ayam kacau sebati dan blhlaa dihidangkan panas2..
Ini pulak sayur fucuk tumis air.. I beli yg dh siap dh pek tuh, senang semua dh ada lengkap dlm tuh.. just rendamkan bahan2 dlm tuh. Cuma I tambahkan tofu lembut dlm nie.. I suka makan walaupun seisi rmh tak baper nk layan sngt.. Cukuplaa pelengkap lauk untuk hari nie.. yg penting kita masak dgn penuh kasih sayang..
lauk fucuk tu mmg keneee sgt ngan sambal ape pon asalkan sambal..maya sgt sukee jugeee..sgt simple sambal akak tuh..nnt bleh maya try..yummehh
ReplyDeletemaya: sambal akak kena letak sos sket untuk mengurangkan pedas.. takpun kalo taknk letak sos kena letak bawang byk.. org rmh nie tak mkn pedas except me
ReplyDelete