Friday, December 17, 2010

Cerita Makan Malam

Hari nie pulaklaa Mt Grun balik lambat, biasa pukul 7 dh sampai dh. Jadi bila lambat sangat budak2 pun dh hilang sabarlaa.. sampai jer salam cepat2 terus Arisa duduk dulu kt meja makan. Papa g tukar baju dulu, Aiman dh pusing keliling sambil zikir. Hahahaa.. suruh mkn duduk taknk pulak..


Budak kecik nie mmg tak tunggu org lain dh,terus capai telur buat ratah.


Cubit lagi skett... laparlaa, makan dulu yerr


Aiman dh tinjau2 kt kusi tuh.. suruh duduk takmo pulak


Baca doa makan dulu...


Habis doa terus ngap!!


Peria sambal yg dipandang sepi oleh Mt Grun. Katanya byk lg sayur lain blh dimakan, kenapa nk makan benda pahit!! Ubat tuh yangg.. sesekali kena makan jugak. Pembuatan mcm biasala, tumis lada sampai pecah minyak baru masukkan peria tuh. Agak2 dh kering sket baru masukkan peria, perlahankan api biar kasi pekat pastu taburkan bilis yg dh siap grg awal. Resepi?? semua org pun tau buat nie okeh.


Ikan grg masak kicap. Kesukaan rmh nie, lebih2 lagi Aiman. juga tiada resepi sbb takde org yg tak tau masak kicap ( jgn kasi malu ok)


Telur dadar.. cuma kami bertiga jer makan, Aiman tak makan telur. Ntah nape mmg dia tak suka telur dr dulu lagi so tiada paksaan.

2 comments:

  1. woww..xpenah try peria bt sambal..bole try nnt ni..but im not sure that mr hubby pon akan suke makan that kind of sayur..huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. maya: peria nie kan pahit!! bukan sikit2 pahitnya tp sbb mmg suka itu yg kadang2 buat tuh. kalo dulu2 arwah mak suka campur dlm ikan masak lemak cili padi.. kalo buat kt rmh nie mmg tak laku so kena tunggu kakak2 buat baru best nk mkn rebut2.

    ReplyDelete