Wednesday, February 23, 2011

MMDR

nie menu di hari sabtu dikala semua org ada dekat rmh dan kelaparan. jadi bila tak kemana2 wajib ada sarapan pagi dan lunch. pagi tuh i just grg kuih-muih jer.. lawan dgn air panas semug sorang dh cukup kenyang. tghari macam biasa mmg kena masaklaa.. karang kebuluran pulak termasuklaa tuan empunya diri. I decide nk buat gulai ketam.. tp sekali tgk ketam yg sister I kasi penuh teritip kt badan & kaki ketam tuh.. huhuhuu kenalaa panggil rescue 911 kan, x lain x bukan MG ler. dialaa yg kena bersihkan ketam2 tuh semua.. siap bersih baru I potong2 & ketuk2 kt part kaki biar senang nk mkn nnti.. untuk kids I buatkan ikan kembung masak kicap pastu grg taugeh.. siap terus makan dgn rakusnya masing2 sbb dh terlewat sket sbb amik masa bersihkan ketam td. MMDR tuh makan-makan di rumah hahaaa....

donut segera.. grg mcm biasa pastu tabur gula castor.. dh siap blh dimkn dgn senang hati. donut mmg laku kt rumah nie, aimanlaa paling suka. kadang dia mkn 4ketul blh habis tanpa rasa bersalah.


karipap inti daging, juga frozen. beli kt pasar tani. 3bungkus 10rm. blhlaa buat untuk bfast & minum petang. pekena dgn milo panas or kopi panas dh memadai..


ikan kembung masak kicap.. tak kisahlaa ikan apa janji masak kicap mmg jadi pujaan budak2 kt rmh nie. senang keja mak diaorg yg mmg tak rajin nie.. yelah dh masak lauk pedas kenalaa ada lauk untuk diaorg jugak.. takkan nk makan nasi putih jer yer tak


taugeh grg.. aiman panggil sayur white. kalo masuk sayur I tak suka masak sampai layu, hilanglaa kerangupannya. mcm taugeh nie lagilaa.. I dh grg semua tutup api baru masuk taugeh, rebah bangun rebah bangun terus angkat masuk pinggan. kalo biar lama dlm kuali pun nnti lembik pulak


ketam masak lemak cili padi atau org n9 panggil gulai ketam. ada tmpt panggil kari - gulaikan tp n9 inilah gulai kitaorg. buat pun simple jer. masukkan santan, cili padi tumbuk halus(pedas ikut suka), serai, garam & ketam. masak dgn api perlahan. santan tuh takyah campur air byk sbb ketam akan kluarkan air jugak. kalo masuk air byk kuah akan jadi cair jadi kenalaa tambah santan pekat balik. balance kuah leh cicah dgn cucur bilis.. sedappp terangkat!!


2 comments:

  1. fuh terangkat sumanya nak2 gulai ketam

    ReplyDelete
  2. farah: sesekali mkn gulai ketam mmg mengasyikkan.. dpt pulah terasa lemak2 manis kuah ketam tuh.. mmg terangkatlaa

    ReplyDelete